Den store brune guldsmed

  Aeshna grandis

Tekst og foto:  Lars A. Clark

Metamorfose:  Guldsmede nymfen kravler op på en plante i bredvegetationen og sætter sig godt fast. herefter sker den ufuldstændige metamorfose, dvs at der ikke sker en helt forvandling af nymfen - som det fremgår af billederne så ligner nymfen delvis det voksne stadie (imago).

Det tager ca. 6 timer for nymfen at forvandle sig til den voksne guldsmed og i den tid er guldsmeden helt forsvarsløs - Det hævdes ofte at guldsmede nymferne kravler op på vegetationen i morgen og aften timerne, men dette er ikke helt korrekt - men ser meget ofte nymferne kravle op i vegetationen midt på dagen.

Guldsmeden Aeshna grandis er ved at komme ud af sin puppe (tidligere nymfestaie), Grandis læner sig bagud, mens den frigør sig for sener o.lign.  (Du kan klikke på billedet og se en lille stump film af guldsmeden)

Guldsmeden Aeshna grandis er nu næsten ude af hylsteret, den laver nogle store spræl med kroppen for at komme fri og læner sig mere bagover.

Guldsmeden Aeshna grandis er nu næsten helt fri - denne periode har taget ca. 1,5 timer - den næste periode kan vare flere timer, hvor guldsmeden skal have blod i vingerne og de skal foldes ud, samt skelettet skal størkne.

Guldsmeden Aeshna grandis er lige kommet ud af puppen, kroppen er bøjet og vingerne er våde og grønne, indenfor de næste 6 timer vil guldsmeden være forsvarsløs  - foto: Lars A. Clark

 

Vingerne er ved at blive fyldt med blod og tørre - Foto: Lars A. Clark

 

Efterhånden strækkes kroppen ud og de fire vinger åbnes lidt - foto: Lars A. Clark

Guldsmeden fjerne de gamle forbindelser til nymfepuppen (hvide tråde) - Foto: Lars A. Clark

 

Vingerne er ved at være adskilte - foto: Lars A. Clark

 

Kroppen strækkes mere og flere farver kommer frem - foto: Lars A. Clark

Guldsmeden er næsten strakt ud  - foto: Lars A. Clark

Vingerne er foldet ud og er blevet glasklare - foto: Lars A. Clark

Guldsmeden vil være i stand til at begynde sit nye liv som flyvende rovdyr meget snart - foto: Lars A. Clark

 

Det gamle nymfehylster er ladt tilbage og guldsmeden er blevet den smukke og elegante flyver - foto: Lars A. Clark