Peru's Fugle

Hoatzin

Hoatzin (Opisthocomus hoazin)
Tekst og billeder

Lars A. Clark

Klasse: Aves

Orden: I øjeblikket til Debat

Familie: Opisthocomidae

Slægt: Opisthocomus

Art: hoatzin

 

Disse unikke fugle betragtes som en rest fra dinosaurernes periode. De repræsenterer det eneste levende medlem af familien Opisthocomidae. Disse Fasan store fugle vejer ca. et kilo og har en kropslængde på 60-66 cm.

Deres hoveder er næsten nøgne med en rød Kam på toppen (Opisthocomus fra oldgræsk: langt hår bagud, med henvisning til den store hårtop.) Hovedet har blåt farvet kød omkring deres røde øjne. De har oliven striber på bagsiden af halsen og er off-white på halsen og brystet. Deres halefjer er sorte med lysere spidser. Resten af deres fjer er kastanje farvet.

Hoatzins beboer lavlandet i Amazona Basinnet. Deres ideal habitat er langsomme eller stillestående vand, såsom sumpe, mangroveskove eller oversvømmede skove eller Oxbow søer (søer som dannes, når floderne ændre deres kurs og de tidligere flod kanaler bliver isoleret). De bygger deres reder forholdsvis lavt i træerne, gerne ved udhæng over vand. Hoatzinen er kendt for at leve i territoriale grupper med op til 28 reder i et enkelt træ.

Hoatzinens føde består af blade, skud planter og blomster (En undersøgelse foretaget i Venezuela konstaterede, at Hoatzins kost bestod af 82% blade, 10% blomster og 8% frugt ). Når Hoatzinen har spist sin vegetative kost bliver den fermenteret af bakterier i et mave-lignende organ kendt som kroen, der er en udvidelse på spiserøret. Denne fordøjelsesprocessen giver fuglene en gødningslignende lugt.

De nyklækkede Fuglen har kløer på deres tommelfingre og første finger, og er så i stand til at klatre på grene af træer med stor fingerfærdighed, så længe vingerne er stærke nok til. Denne funktion er et levn fra, hvad der betragtes første fuglearter, Archaeopteryx, som levede omkring 150 millioner år siden. Hoatzins kommunikere via usædvanlige lyde, der ligner en hvæsen, grynten, knurrede lyd.
Hun Hoatzins lægger to eller tre æg ad gangen i reder bygget af mindre til mellemstore kviste. Forældrene skiftes til at ligge på æggene, så de holder en næsten konstant temperatur. Disse æg klækkes på cirka 28 dage.
De unge fodres med tyggede blade, indtil de forlader reden flere uger senere. Hoatzins betragtes so smagløse af lokal befolkningen og dermed har jagt ikke været et problem. Habitat indgreb er den primære trussel mod disse fugle 'eksistens.

Hoatzinen er velsagtens den mest gådefulde fugl, dens fylogenetiske relationer debatteres og ingen af de evolutionære hypoteser der er blevet foreslået passer. Faktisk er situationen blevet værre med tilgængeligheden af DNA sekvens data, de har blot indtil dato været med til at afvise slægsskab, fremfor at påvise slægtskab. Hoatzinen er den sidste rest af prehistoriske fuglearter.