Gode råd om fodring af

vinterens fugle

 

Der har været megen diskussion om, hvorvidt man skal fodre fuglene om vinteren eller ej !

Nogle påstår, at det direkte er forkert og skadeligt for fuglene at blive fodret. Andre siger, at det selvfølgelig er vores pligt at hjælpe fuglene med at overleve vinteren, nu da vi pga manglende beplantninger har sørget for at fjerne en stor del af fuglenes naturlige levesteder og fødekilder.

Det skal dog pointeres, at de allerfleste arter klarer sig ganske udemærket uden vores mellemkomst. Naturen bruger hårde vintre som en mekanisme til at tynde ud i bestanden, så kun de mest hårdføre er tilbage til at føre arten videre - det betyder at mellem 80% - 90% af alle småfugle dør i løbet af vinteren.

Hvorfor bør man så fodre om vinteren:

 Hvordan skal man fodre ?

Det er ikke nok bare at hælde et par noget brød og korn ud på terrassen eller fuglebrædtet og så glemme alt om det. Der er altid mulighed for at maden bliver fordærvet eller tilsølet. Især i milde vintre vokser bakterier og svampe hurtigt, specielt våde og overklattede madrester er et sandt eldorado for bakterier og svampe - Der er desuden store muligheder for at fuglene kan sprede sygdomme til hinanden ved foderstederne. Så husk derfor:

  1. Hellere fodre lidt men ofte
  2. Gør foderpladserne rene ofte. Læg evt. maden på et underlag, der kan vaskes
  3. Kom korn i foderautomater til de mindre fugle. Det holder kornet tørt og rent - foderautomater skal også rengøres engang imellem.
  4. Foderpladsen skal gerne være tæt på buske eller krat, hvor fuglene kan søge ly for vind og vejr samt sultne rovdyr.
  5. Når du er begyndt at fodre, så bør du forsætte med at fodre fuglene - hvis du stopper nogle dage - så er skaden ikke så stor, for fuglene kan normalt selv finde deres føde - det kan dog blive katastrofalt for småfuglene, hvis du stopper en dag hvor det er snestorm ell. Lign. Vejr.

Her er forslag til forskellige måder at fodre på (....) Fuglene har forskellige vaner. Nogle kan bedst lide at spise nede på jorden, mens andre foretrækker at indtage dagens ret på træernes yderste kviste. Derfor skal man sørge for at lægge foder ud forskellige steder, så det passer til til de enkelte arter.

Her er fuglenes menukort

Hvad skal man give dem at spise? Her er menukortet for nogle af de mest almindelige gæster i vores haver. Men husk - mange glemmer det vigtigste, nemlig at sørge for rent og isfrit vand. Ifølge Dansk Ornitolog Forening kan det give op til 50% flere fugle i haven. For at gøre det nemmere for sig selv kan man lægge et stykke plastic i bunden af fuglebadet, så man hurtigt kan vippe isen ned.

 

Lav selv din egen fuglemad

Fuglefoder kan f.eks. kommes i en halv kokosnøddeskal

Ingredienser:
1 kg. Spæk
1 dl. Majsmel
½ dl. Hvedemel (gerne fuldkorns)
½ dl. Havregryn
¼ dl. Frø

 

Fedtkogler:

1. Smelt fedt i en gryde

2. Bind ståltråd i koglen og dyp koglen i fedtet, når dette begynder at blive tykt

3. Når fedtet er størknet, kan fedtkoglen hænges op udenfor

Fugleblanding
1. Smelt 300 g fedtstof i en gryde

2. Tilsæt 3 dl fuglefrø, 2 dl havregryn og 2 dl solsikkekerner. Afkøl blandingen inden den hældes i små bægre eller lignende

3. Husk at sætte ophæng (ståltråd) i bægeret in den blandingen hældes i